Don’t Look Up (2021)

Džinovska kometa juri pravo ka planeti Zemlji ali izgleda da je ljudima mnogo važnije to što su breskvica i voyage raskinuli nego to što će za šest meseci nastupiti apokalipsa...

Ova prestižna Netflix produkcija ima sve, od zvezdane glumačke postave (Streep,DiCaprio,Blanchett,Lawrence…i još mnogi drugi), režisera i scenariste Adam McKay koji se poslednjih godina gotovo specijalizovao za visoku političku satiru (The Big Short aka Opklada veka (2015)), preko sasvim pristojnog budžeta od oko 75 miliona dolara, pa opet krajnji rezultat uopšte nije spektakularan kakav je (potencijalno) mogao/trebao biti.

“Don’t Look Up” nije loš film. Najbolji je u onim momentima kada mu je satira direktna i politički nekorektna i tada McKay, što bi rekli, puca iz svih oružja jednakom snagom. Ta prva polovina, tamo negde do lansiranja potencijalne misije (koju predvodi upečatljivi Ron Perlman) za spas planete Zemlje kojoj preti udar komete i totalno uništenje, veoma je dobra, smešna i pre svega efektna.

[imdb]tt11286314[/imdb]

Nakon trenutka kada se fokus pomeri na personifikaciju Elon Musk/Steve Jobs-a u vidu multi-bilionera Peter Isherwell (kojeg glumi Mark Rylance koji me je sve vreme asocirao na James Francoa)

i kada se sa nezainteresovanosti svetske/američke javnosti za problem komete “Don’t Look Up” prebaci na direktnu kritiku nezajažjivih korporacija i kapitalista sa ovoga sveta, tenzije i smeh opadaju a 138 minuta filma počinju da se dobrano osećaju.

Takođe, kada shvatite (ako shvatite) da je opet za sve kriv Tramp (film jeste počeo sa produkcijom u doba njegove kratke vladavine i scenario je bio napisan i sniman i pre nego što je Bajden zaseo na prestolje) mada upravo 90% medija/novca kontroliše druga “strana” (istog novčića) kojoj i sva ta holivudska elita i pripada (a sve zajedno sa isto takvom tehno mogul ekipom), onda glavna poruka filma “Verujte naučnicima” deluje jednako lažno kao i tvrdnje da je “Zemlja ravna ploča” ili da nam preko vakcina ugrađuju čipove.

Mogao je ovo ispasti i stvarno ubedljiv film da su se napr. odrekli nekih stvari. Ne mislim tu na izvesne “političke” (bez obzira šta ste pomislili čitajući prethodni pasus) već filmske.

Kompletan podzaplet sa Jennifer Lawrence je mogao da se izbaci jer ničemu i ne služi i ne vodi a svakako je na mnogo mesta moglo da se recne (koji kadar/scena) tu i tamo.

p.s. Obratite pažnju na odjavnu špicu ali i scenu posle odjavne špice…

Na skali od (1-6) ocena: 3+

recenzija: DeHičkok

DeHičkok (Prle)
DeHičkok (Prle)

Poznat kao ljubitelj TV serija, De Palme i Hičkoka, ovaj naš već stari član dolazi sa virtuelnih mesta poznatih kao Znak Sagite/Darkwood. Ne pije, ne puši i ne psuje. Omiljen mu je junak Bozza Vampir a omiljena boja žuta (giallo). Zadužen je da pokrije sve što može da se prekrije...Od 01.11.2023 je gurnut u ilegalu

Articles: 209

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.